achtergrondplaatje

Wijk bij Duurstede... Liefde aan het Water

Wijk bij Duurstede is al eeuwen de plaats waar kunst, cultuur en gastvrijheid samen komen. Dat begon al in de tijd van Bisschop van Utrecht David van Bourgondië, die vele eeuwen terug op kasteel Duurstede woonde. Aan zijn hof kregen kunstenaars de vrijheid om te schitteren.
Nog steeds vindt u in Wijk bij Duurstede een groot aantal prachtige monumenten en een van de oudste kunstroutes die ons land rijk is, langs de vele galeries en ateliers.
Maar David van Bourgondië heeft meer sporen achtergelaten: ook nu nog is Wijk bij Duurstede de meest bourgondische stad boven de rivieren.

Die rivieren hebben een grote rol gespeeld in de nog eerdere geschiedenis van Wijk bij Duurstede. Het stadje ligt aan de splitsing van de Nederrijn in de Lek en de Kromme Rijn, de plaats waar in de vroege middeleeuwen één van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa was gelegen: Dorestad.
 
In Museum Dorestad wordt de geschiedenis van kooplieden, handwerkers, schippers en Vikingen verteld aan de hand van de ontelbare voorwerpen die in de Wijkse bodem zijn gevonden.

Maar Wijk bij Duurstede is meer dan haar boeidende geschiedenis. Het is een bruisende stad waar regelmatig bijzondere evenementen plaatsvinden.
aan de Wijkse markt vindt u Theater Calypso, dat een gevarieerde programnering biedt, en de vele uitstekende restaurants.

In de straatjes om de markt heen vindt u leuke winkels waar ambachtelijke producten en een persoonlijke benadering nog gewoon zijn. Waar nog met liefde voor u gewerkt wordt. Want dat zult u in Wijk bij Duurstede vinden: ‘Liefde aan het Water!’